Una curiosa relació.

Història matemàtica, de divendres, 18 de desembre de 2020.

La relació que hi ha entre el bitllet de 20$ U.S.A., en Michael Jordan, el triangle rectangle isòsceles i el número e.

En Michael Jordan ha estat un dels millors jugadors de bàsquet de tots els temps. Quan jugava, va acabar portant el número 23.

Potser és per això que altres jugadors que han vingut després, com LeBron James (Lakers) i Anthony Davis (New Orleans), ha adoptat el número 23.

El problema arribà quan Davis va fitxar pels Lakers. En un equip no hi pot haver dos jugadors amb el mateix número. Per això, el número de Davis va perdre dues desenes. Recorda el número 23.

Si parteixes un quadrat per una diagonal, tens dos triangles rectangles isòsceles idèntics. Tot  triangle rectangle isòsceles té tres angles que mesuren 45, 90 i 45 graus. Recorda aquests tres números: 45, 90 i 45.

Et sona aquesta cara? És possible que sí; aviat veuràs per què. Aquest senyor es deia Andrew Jackson.

Els seus avantpassats van ser uns irlandesos pobres que emigraren als Estats Units d’Amèrica per trobar una mica de benestar. Ell va arribar a ser president del país. Va ser el setè president. Guanyà les eleccions el novembre de 1828 i va ser president durant dos mandats, de 1829 a 1837. Recorda aquests dos números: 7 i 1828.

Com que es deia Jackson, durant la campanya electoral, els seus detractors l’insultaven dient-li “jackass”, que vol dir burro (i també idiota). Ell va treure rèdit d’això: Ho va aprofitar per guanyar-se la simpatia i els vots de la gent. S’autoanomenava “jackass”  i va adoptar la imatge d’un burro com a emblema del seu partit. Encara ara, el mateix burro és el símbol del Democratic Party de l’Obama i en Biden.

Alguns consideren que Jackson va ser un dels grans genocides del segle XIX. Durant els seus mandats hi va haver el gran extermini dels indis nadius nord americans.

Els pocs que van quedar vius van ser desposseïts de les seves terres i confinats a les reserves. Els exhibien com un atavisme folklòric.

Però molts estatunidencs estan orgullosos d’en Jackson. La seva cara surt als bitllets de 20 dòlars U.S.A. (és per això que potser et sonava).

L’alfabet grec té la lletra pi, que en matemàtiques serveix per donar nom a un número famós.

Qui no recorda el número pi? Qui no s’ha fet alguna vegada un embolic amb allò del “dos pi erra” i el “pi erra dos”. Les mateixes tres paraules, posades en diferent ordre volen dir coses diferents. Si el dos va al davant, és la longitud de la circumferència; però si val al darrere i levita una mica, és l’àrea del cercle.

Diem que pi és 3,14 ; o que és 3,1416 , si necessitem tenir-lo amb més precisió. Però en realitat, les xifres decimals de pi no s’acaben mai i apareixen de forma totalment desordenada i aleatòria:

En matemàtiques hi ha un altre número que també és molt important: el número e. Té unes característiques semblants a les del número pi; però no és tan popular com ell:

T’imagines saber-se de memòria el número e fins a la dissetena xifra decimal? No serveix per a gaire res més que per impressionar els parents, amics, coneguts o el noi o noia que t’agrada i que et vols “lligar”; però “mola”. El truc és pensar en el bitllet de 20 dòlars:

  • 20 dòlars són 2 desenes: 2,
  • Al bitllet de 20 dòlars hi surt el president Jackson, que va ser el setè president U.S.A.: 2,7
  • Jackson va guanyar les eleccions el 1828 i va tenir dos mandats: 2,718281828
  • Si el bitllet de 20 dòlars fos quadrat, es podria plegar per una diagonal i tindríem un triangle rectangle isòsceles, els angles del qual serien de 45, 90 i 45 graus: 2,718281828459045
  • Michael Jordan portava el número 23: 2,71828182845904523

I ja tens el número e fins a la dissetena xifra decimal: 2,71828182845904523

Salut!, Pau i Bé

i recorda: Distància, mascareta i mans netes.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s